AUTOMOTIVE

– motor för utveckling

I Skaraborg driver vi utvecklingen av den globala fordonsindustrin. Här möter du en unik industriell tradition inom automotive och har tillgång till framtidens innovationsmiljöer. Bland annat har Volvo varit en starkt drivande aktör sedan företagets start och utvecklar fortfarande verksamhet och kompetens, men det finns också flera andra aktörer som stärker klustret. En viktig arena för utveckling är Assar (Industrial Innovation Arena) som är ett unikt samarbete mellan näringsliv och akademin – en mötesplats där utbildning, innovation och forskning ger nya lösningar för industrin.

Fordonsindustrin viktig för jobb, tillväxt och konkurrenskraft
Sverige tillhör de länder i världen där fordonsindustrin har störst betydelse för ekonomin. I en internationell jämförelse är Sverige unikt, att med endast tio miljoner invånare ha flera fordonstillverkare med både tillverkning och utveckling i landet.

Två av världens ledande tillverkare av tunga fordon – Scania och Volvokoncernen – samt två personbilstillverkare – Volvo Cars och NEVS – har sin hemvist i Sverige. Fordonsindustrin är en av Sveriges viktigaste näringar och utgör en betydelsefull del av Sveriges näringsliv och den påverkar starkt landets ekonomiska utveckling.

Antal anställda: Ca 12 000 i hela kedjan.

Några företag: Volvo Cars, Volvo Group Trucks Operation productions, Volvo Penta, Autokaross i Floby AB, Automotive Components Floby AB med flera.

Namnet ASSAR: Assar Gabrielsson från Korsberga utanför Hjo var en svensk industrialist och initiativtagare till fordonsföretaget AB Volvo. ASSAR Industrial Innovation Arena är en hyllning till Assar Gabrielsson, men namnet ASSARs etymologi är också av vikt; namnet kommer från engelskans ANSWER och betyder ”Den som ger svar”.

Fordonsindustrin inklusive leverantörer sysselsätter cirka 155 000 personer i Sverige. Bilhandel och bilverkstäder sysselsätter över 40 000 personer. De svenska fordonstillverkarna sysselsätter 193 000 personer globalt, varav 67 000 i Sverige och har en global omsättning på 780 miljarder kronor.

Fordonsindustrin är Sveriges viktigaste exportnäring med ett exportvärde på 225 miljarder kronor under 2018, vilket motsvarar drygt 15 procent av den totala svenska varuexporten.

Fordonsindustrin svarar för närmare 20 procent av de totala industriinvesteringarna i maskiner och anläggningar och är en av våra mest FoU-intensiva näringar.

FACTS & FIGURES
UTBILDNING

Studenter i akademisk utbildning

Forskare och föreläsare

Teknikutvecklingsprogram

FÖRETAG

Anställda inom bilindustrin

Olika företag kopplade till bilindustrin

Fulla lastbilar med trailer per dag

MANUFACTURING SITES IN SWEDEN

THE SWEDISH MANUFACTURING INDUSTRY

MARTIN LUNDSTEDT PRESIDENT AND CEO VOLVO GROUP

ETABLERINGSINFORMATION

Ja tack, jag är intresserad av att få veta mer om vilka fördelar och möjligheter Skaraborg har att erbjuda som etableringsregion.